D-vitamin – Et nødvendig og viktig kosttilskudd

av MyRevolution Admin

|

For 11 måneder siden

|

Vitamin D har alltid vært et viktig tilskudd i det nordiske kostholdet, spesielt i vintermånedene hvor vi ikke får det ekstra påfyllet fra solen.

At det hjelper å vedlikeholde en sterk beinbygning og et godt immunforsvar er kanskje allmenn viten, men det er mye mer D- vitamin er godt for.

Det har vært en tommelfingerregel at man skal ta vitamin D-tilskudd i alle måneder med bokstaven r i navnet, men ettersom huden kun danner mye D-vitamin når solen står høyt på himmelen midt på dagen i sommerhalvåret, er det gunstig å være litt obs på inntaket og sørge for at dette er tilstrekkelig gjennom hele året.

Hvorfor trenger vi vitamin D?

Det er mange goder ved et tilstrekkelig inntak av D-vitamin. Blant annet er vitaminet viktig får å øke opptaket av kalsium i kroppen, som holder skjelettet ved godt hold og forebygger beinskjørhet, muskelsmerter og utmattelse, bygger og vedlikeholder friskt beinvev og opprettholder immunforsvaret.

Det har også fått økt oppmerksomhet de siste årene i forbindelse med forebygging av livsstilssykdommer som diabetes, fedme og kreft. Vitamin D spiller derfor en sterk rolle i mange av kroppens viktige funksjoner.

Vitamin D kan gi bedre treningsytelse

En studie hvor formålet var å se korrelasjonen mellom D-vitamin og optimal muskelfunksjon viser at et økt inntak av vitamin D reduserer betennelse, smerter og myopati, hvilket er en form for muskelsykdom som gjør at muskelfibrene ikke fungerer optimalt og fører til svekkelse i muskulaturen.

Resultatene viser også økning i proteinsyntesen i musklene, bedre styrke, økt kapasitet og ytelse under trening og generelt mer eksplosiv kraft i blant annet hopp. Det er dog ikke avklart hvor mye ekstra vitamin D som bør tilføres, da dette varierte hos utøverne i studien basert på hvorvidt de trente mye innendørs eller utendørs, i tillegg til andre faktorer som genetikk og hudfarge.

Hvor mye D-vitamin trenger vi?

Ifølge norske helsemyndigheter bør vi få i oss 10 mikrogram med vitamin D daglig i alderen 2 til 75 år. Etter fylte 75 år anbefales det et doblet inntak. Dersom man ikke får nok via kostholdet, spesielt i vinterhalvåret, anbefales det et daglig tilskudd med tilsvarende mengde D-vitamin, i tillegg til det man får i seg via kosten.

Totalt inntil 100 mikrogram om dagen anses å være trygt for de aller fleste. Det er likevel viktig å merke seg at dette er på generell basis og eksempelvis personer med mer melanin i huden kan trenge mer enn andre. Husk at for mye D-vitamin også kan være skadelig for kroppen ved å ha motvirkende effekt som fører til tretthet, kvalme og i verste fall nyresvikt eller forstyrrelser i hjerterytmen.

Det er derfor viktig å ikke overskride grensene som er egnet for deg. Ved usikkerhet rundt hvor mye vitamin D du bør få i deg, anbefales det å oppsøke legen.

Gode kilder til vitamin D

Som med mange andre næringsstoffer, kan man ved et godt variert kosthold få i seg tilstrekkelig med D-vitamin på daglig basis. Gode kilder til dette er blant annet fet fisk, egg og meieriprodukter som melk, ost og margarin, men det er ikke ukjent at nordmenn ikke spiser nok av disse matvarene til å tilføre nok vitamin D gjennom dagen.

Da er kosttilskudd et svært godt alternativ og sikrer at man får det man trenger i tillegg til kostholdet. Vårt eget produkt Kalsium + D3 + K2-kapsler hjelper deg med å opprettholde et godt vitaminnivå i kroppen med kun to kapsler om dagen. Kombinasjonen av kalsium, vitamin D3 og vitamin K2 støtter hjernefunksjonen og styrker immunforsvaret, i tillegg til å opprettholde optimale hormonnivåer, normal beinbygning og et sterkere skjelett.