FRI FRAKT OVER 800,-

Egg , røyk og slag, oh my!

Du har lest overskriftene. Dagbladet sammenligner ett egg i uken med å røyke 20 sigaretter. Noe lukter råttent. Over kaffekopper, frokost og lunchbord i hele Norge rister folk på hodet over hvor håpløst det er å følge med på hva som er sunt og ikke.

Lille Trille, like skummel som frøken røken?

Lille Trille som  ble frikjent som årsak til hjerte/karsykdom og livsfarlig kolesterol er i hardt vær, og jeg håper på å knuse skallet til studien 'Egg yolk consumption and carotid plaque' så alle kongerikets forskere ikke kan sette den sammen igjen.

Først litt fysiologi: ( Ta det helt med ro, det blir veldig lite.) Arteria carotis communis er hovedpulsårer som på norsk kalles den felles halsarterien. Den ene forsyner hjernen, den andre ansiktet. For å avdekke risiko for hjerte/karsykdom er det vanlig å se etter plakkavleiringer eller arteriosklerose i denne, derav tittelen på studien. Plakk fører til avstiving fører til økt trykk fører til avstiving fører til økt blodtrykk, og etterhvert kan en del av plakken løsne og forhindre blodforsyning til en del av hjernen.Så langt er alt vel.

Det er vanlig å avklare interessekonflikter, så la oss gjøre det først. Forfatteren av denne saken liker egg. Han har spist mye egg og har gjort det lenge. 3 av 3 forfattere av studienhar det en vil kunne kalle interessekonflikter – to er sponset av statinprodusenter, en er veganer. Slike interessekonflikter behøver ikke forandre resultatene på en studie dersom metoden er solid og resultatene reproduserbare, men i dette tilfellet er det mer enn en ugle i mosen. Statinprodusenter ( statiner er kolesterolsenkende medikamenter) vil gjerne snike inn indisier på at kolesterol er bad, mkay overalt og veganere..Vel. Jeg forventer ikke at forskning forandrer noens etiske orientering til mat.

Hvem kom først, den manipulerende forskeren eller den uvitende journalisten?


En gruppe pasienter som hadde hatt slag, og dette er enormt viktig – de hadde allerede hatt slag og en kan dermed forvente nokså heftige plakkavleiringer ble intervjuet..beklager, nå fniser jeg her. Det er stygt av meg, men virkelig. Jeg husker knapt hva jeg spiste forrige uke, og her har mennesker som har hatt slag som er fra 55 til 70 år blitt spurt hva de har spist over mange år? Allerede her begynner ting å rakne. Det ble sett sammenheng mellom den samlede størrelsen på plakkavleiringene hos de som oppgav at de røykte og de som spiste mest egg. De som oppgav de spiste mest egg var også de eldste. Blant gruppen som oppgav mest eggespising var det også flere røykere enn blant de som oppgav mindre eggespising. Får vi en mulig inndeling etter ærlighet her også? I samtalesituasjoner med helsepersonell er det ikke uvanlig at folk svarer slik de tror det forventes av dem. Har ved flere anledninger snakket med svært overvektige som påstår hardnakket at de spiser kun 2 skiver til frokost, 2 til kvelds og en liten middag.

Kjente faktorer som fysisk aktivitet og overvekt ble ikke vurdert i det hele tatt. Altså kan du være en sykelig overvektig sofapotet på 70 år som sier du spiser 3 egg i uken, og det vil få dataene til å peke i retning av at det er en sammenheng mellom eggene og arteriosklerosen. Plakkavleiringene økte lineært med alder, men eksponentielt med eggeinntak. Effektstørrelsen ble satt til >0.0001.

Det er litt artig at forfatterne sier at de ikke så økning i kolesterolet i gruppen som oppga mest eggespising kontra den som spiste minst, men det overså de visst når de kommer til konklusjonen og fraråder egge-inntak for mennesker med høyt kolesterol.


Nå må jeg roe ned litt. Puste. Blir stresset. Øker risikoen for kardiovaskulær skade. Ok. Det går greit en stund til. En slik studie, en observasjonsstudie vil så godt som aldri være egnet til å finne årsakssammenheng. Et eksempel: Jeg vil finne ut hvor mange miniskjørt jeg ser når det regner.

Etter lang tids lusking i buskene finner jeg ut at jeg ser svært få, mens det en dag med sol kryr av dem. ' Hot pants give hot weather, new study finds.'


Praktiske implikasjoner

Hva med mine styrketrenende venner? 5 egg er ikke et ukesinntak, det er frokost. Går dere en tidlig død i møte som et lik i sommerform? Neppe. Kolesterol fra kosten er frikjent som årsak til plakkavleiringer og ubalanse i kolesterolverdiene. Katz og gjengen lurte på hva som ville skje om en sammenlignet inntak av havregryn og 2 egg om dagen. (2)

Ved å øke inntaket med 12 egg burde det ifølge våre venner føre til at de gikk på en riktig kraftig smell, sammenlignbar med å røyke 60 om dagen pluss et par sokker og en treningsshorts. Hvorfor har du ikke hørt om denne studien? Hvorfor plukket ikke avisene den opp, hvorfor kom den ikke på nyhetene? Vel..Det skjedde fint lite. En fikk avkreftet at et moderat egginntak gav noen negativ virkning. Vanskelig å selge det gitt. ' En formell unnskyldning til Lille Trille – han var koselig likevel.'

Eg likar egg eg


Egg er fremdeles en flott næringskilde som kan hjelpe deg på veien mot en sterkere, friskere kropp som ser bedre ut naken og gjør det i mange år fremover. Det inneholder proteiner av høy kvalitet, hjelpsomme fettsyrer ( jo bedre hønene spiser jo bedre er fettsyrene) , b-vitaminer, mineraler og litt d-vitaminer.

Det er så mye annet som påvirker risikoen for å utvikle hjerte/karsykdom at å peke på et par egg i uken og ignorere alt annet en vet har innvirkning stinker av enten bevisst eller ubevisst uvitenhet. Ta deg et smilende speilegg eller to med god samvittighet, og vit at av alt du kan gjøre for å forbedre eller forverre helsen din er ikke de to eggene som er på vei inn i gapet i nærheten av så viktig som andre ting.

Jeg gir deg også herved lov til å klappe til de som nevner ordene 'egg' og '20 røyk om dagen' i samme setning.

Referanser:

1:Spence JD, Jenkins DJ, Davignon J. Egg yolk consumption and carotid plaque.Atherosclerosis. 2012 Aug 1.

2:Katz DL, Evans MA, Nawaz H, Njike VY, Chan W, Comerford BP, Hoxley ML. Egg consumption and endothelial function:a randomized controlled crossover trial.Int J Cardiol. 2005 Mar 10;99(1):65-70