FRI FRAKT OVER 800,-

Barbies slankehemmelighet - hemmeligheten som aldri burde kommet ut

En rosablogger som kaller seg bimbobarbie skriver på bloggen sin om "slankehemmeligheten" sin. Hun er ikke på diett, hun spiser hva hun vil, bare det er under 500 kcal om dagen.

Jeg har valgt å kommentere denne posten ikke for å henge ut bimbobarbie eller bloggen hennes, men for å oppfordre andre bloggere som henne å være litt mer kritisk til hva de legger ut om seg selv og hva de gjør.

Jeg ser hvor teit det kan virke å gidde å i det hele tatt kommentere noe som skrives på en helt rosa blogg av noen som kaller seg bimbobarbie, men likevel: Jeg klarer ikke la dette ligge. Det er alt som er galt med thinspo, fitspo , ekstremdietter, mangel på kunnskap og farlig slanking kokt ihop i en tragisk, rosa suppe.

Bak mange av bloggene sitter en usikker, ulykkelig ung jente som er desperat etter oppmerksomhet. Likevel er hun et forbilde for sine mange tusen lesere.

Rosablogger er notoriske for å fremme et problematisk og problematiserende forhold til kropp og mat, en veldig uheldig kombinasjon når mange av bloggerne har tusenvis av unge jenter som følger opp til dem.

De får positiv oppmerksomhet for problemene sine, er populære og mange følger rådene deres. De er ofte helt vilkårlige og mangler alt av fornuft og virkelighetsnærhet som du vil se senere.

De er skadelige om de følges og etterleves.

Det vil jeg ha slutt på. En ung jente som følger slike råd er en for mye.

Ytringsfrihet er flotte greier. Det bør imidlertid følges av et visst ytringsansvar.

Hun skriver at hun ikke anbefaler dette til andre for ikke å få "bloggpolitiet" etter seg.

Da er det vel greit?

Nei. Nei, bimbobarbie, det er ikke det. Du har mange lesere, 200 unge jenter har delt posten din . Enda flere på innlegget der du skriver du kan gå ned en kg i uken. Dersom du tenker det du skriver kan være skadelig, hvorfor gjør du det da? Er eksponeringsbehovet ditt større enn omtanken for leserne dine? Tror du at advarselen din på bunnen av bloggposten er tilstrekkelig når du skriver om " hemmeligheten som gjør at en kan spise hva en vil ( bare at det er 30% av BMR og vil føre til at kroppen må bryte ned organene og redusere energiforbruket for å overleve) og gå ned 1 kg om dagen"?

Les: Mat og kalorier, så mye trenger du

Å gjøre det slik gjør flere ting:

Kiloene på vekten er ikke bare fettnedgang. Det er mindre mat i mage/tarm, lavere glykogenlagre og væsketap. underskuddet er for de aller fleste mye høyere enn det fettvev kan dekke, så kroppen må katabolisere og bryte ned fettfri masse for å dekke energibehovet. Du går på vekten og er fornøyd med at du ser nedgang, men du blir sittende igjen med en dvask kropp som, dersom underskuddet vedlikeholds fører til helseproblemer, tap av menstruasjon og i ytterste konsekvens hjertesvikt. Samtidig er du proponent for ideen om at vektnedgang er positivt - i mange tilfeller er det lang, langt fra sannheten.

Dette er med andre ord ingen sultekur. Det handler om prioriteringer. Velger man å hive i seg en hel sjokolade til frokost, kan man belage seg på å gå sulten resten av dagen. Om man derimot deler opp sjokoladen i små mengder, eller tar fks 4 rader sjokolade til frokost, et eple til lunsj, og lager seg en god middag med brød, eller salat til middag (eller noe helt annet), sulter man ikke.

Jo, man sulter seg om man spiser under 500 kcal om dagen . Med de matvarene bimbobarbien nevner dekker en ikke behovet for mineraler, vitaminer, proteiner, energi eller essensielle fettsyrer.

 

Med fare for å få bloggpolitiet på nakken må jeg bare tillegge at dette ikke er en diett jeg vil anbefale. Alle kropper er forskjellige og har forskjellige kaloribehov. Det som funker for èn person kan være svært skadelig for en annen, og det verste du kan gjøre er å prøve å kopiere en annen persons spisevaner i håp om å oppnå samme resultat. Jeg fraråder dere alle til å prøve denne slankemetoden, og vil heller ikke stå ansvarlig dersom noen av dere skulle ende opp med spiseforstyrrelser eller hva verre er som følge av at dere - tross mine advarsler - har valgt å prøve ut dette. Rådfør deg alltid med legen før du kaster deg inn en en slankekur, især dersom du er i puberteten, er overvektig eller det foreligger hjertesykdom i familien. Å spise betydelig mindre enn du (antagelig) er vant med vil øke hjerterytmen, og kan i sjeldne tilfeller medføre forstyrrelser.

 

Greit nok, her prøver hun ihvertfall å fraråde andre å kopiere hennes idioti.

Jeg kikket litt rundt på bloggen for å se hva annet hun skriver. Der fant jeg denne: Slanketips #1, motivasjon del 1:

Er du ikke motivert til å presse deg selv til det ytterste, kommer du ingen vei.

Hva.

Den eneste måten å få virkelig motivasjon på, er å dyrke selvhatet for alt det er verd.

Faen.

For slik er det, brutalt ærlig: du kommer ingen vei ved å være snill mot deg selv. Du må virkelig hate, være desperatetter en forandring

Er. Det Her.

For å være brutalt ærlig: Du kommer ingen vei ved å hate deg selv og være desperat.

  • Sett deg et mål
    og innstill deg på at du ikke har noen grunn til å være stolt før målet er nådd.
  • Finn dine egne feil.
    Ta et bikinibilde av deg selv og legg det ved siden av et bikinibilde av Candice Swanepoel (en av Victorias Secret Angels). Se på bildet. Hun er heit, du er feit. Sannsynligheten er større for at kjæresten din tenker på henne når dere har sex, enn at kjæresten hennes tenker på deg. Ikke prøv å forsvare deg selv, bare aksepter fakta for hva den er. Tror du Candice hater seg selv? Antagelig ikke. Tror du hun ville hatet seg selv om hun var like feit som deg? Antagelig. Og hvor lenge har du vært sammen med kjæreste din, 2-4 år? Og har han fremdeles ikke fridd? Vennen, folk VET allerede etter første året om dette er et forhold de kunne tenke seg resten av livet. Bevisene taler for seg. Du er bare et tidsfordriv, til en tynnere og bedre jente dukker opp. En som han kan være stolt av, som ser like bra ut påkledd som hun gjør naken eller i bikini. Han elsker deg ikke, og det gjør ingen andre heller. Det finnes så mange slanke, sexy jenter der ute at du, med dine ekstra kilo, alltid vil havne på andreplass. Du er ikke god nok, og endrer du deg ikke asap kommer du til å ende opp alene. (OBS: dette er ikke nødvendigvis sant, men det er en motiverende tankegang).
  • Finn ei jente du misunner kroppen til.
    Her snakker jeg ikke om at du skal finne noen som er "ok", eller "fin", men at du skal finne den ène som får deg til å stirre. Hun som fascinerer deg med sin perfekte kropp. For meg er det Valeria Lukyanova, for deg kan det være fks Miranda Kerr eller Nicole Richie. Hvem det er, betyr ingenting, så lenge det er noen. Så.. Hver gang du føler for å gi opp - se på bildene av denne personen og minn deg selv på hvorfor du gjør dette i utgangspunktet.

PS: ja, jeg er klar over at noen av dem som leser dette vil finne dette svært provoserende. Fakta generelt er svært provoserende. Sett fra et helhetlig perspektiv hjelper det ikke å kjefte, komme med usaklige kallenavn etc. Det forandrer ingenting. Takler du ikke fakta, så ikke les den.

Hun sier dette er fakta. Det er fakta at jenter skal sammenligne seg med modeller som sulter seg og hate seg selv for å få det bedre? En løser ingen problemer og øker ikke livskvalitet gjennom å hate seg selv eller oppfordre andre til å gjøre det. Det er ikke motiverende å tenke at ingen vil like deg om du ikke er slank: Det er sykt. Det er så sykt.

Les: Kvinnekroppen er fantastisk

Mer enn noe annet blir jeg trist over å lese at noen tenker slik, men opprørt og sint over at det er noe de anbefaler andre å gjøre.

Jeg håper du får det bedre med deg selv, bimbobarbie.

Jeg håper bare ikke noen i samme situasjon som deg tar noe av det du skriver alvorlig. Det unner jeg ingen.

Neste gang du tenker å legge ut noe som du ikke vil at andre skal etterleve eller prøve, tenk deg om og ikke gjør det.

Det gjelder alle - dersom du må fraråde andre å gjøre det du skriver om på det sterkeste, har det noe på en blogg som leses av tusenvis av unge jenter å gjøre?